Friad i rätten – fälld av kommunstyrelsen!?                                                                         

…..Vi kommer att på kommunstyrelsen att anta en handlingsplan där en rad åtgärder kommer att vidtas. Alla dessa är naturligtvis helt lagliga, men där de som är kriminella kommer att få ökad uppmärksamhet och där kontrollerna angående olika former av bidrag och tillstånd kommer att göras extra noggrant…..”

Ovanstående citat är hämtat ur en politikerblogg på Norrköpings Tidningar som tillhör det moderata oppositionsrådet Jörgen Rundgren.

Ni som läst min blogg tidigare vet att jag skrivit några stycken inlägg om vad som brukar kallas ”kriminella MC-gäng”. De har inte handlat om gängen i sig utan om hur samhället väljer att angripa problematiken.

Det jag har vänt mig mot är att rättsväsendet, polisen och kommuner mer och mer tenderar att använda metoder som saknar lagstöd och jag har då utvecklat min oro för vad detta kan betyda för demokrati och rättsväsende på sikt.

Om de som är satta att stifta lag inte själva tycker att det är så viktigt att följa den, vilken respekt förväntar man sig då av den vanlige medborgaren?

Att rannsaka och döma är en uppgift som är förbehållen våra domstolar som också skall vara självständiga enligt svensk grundlag. När vi nu på detta sätt ser att politiker plötsligt ska utöva en dömande funktion så skrämmer det mig faktiskt. Särskilt också mot bakgrund av att man gör det utan att ens låta den som utpekas ha ett försvar. Detta är något vi annars brukar hänföra till s.k. ”bananrepubliker.”

Otäckt är även att se att juridiska grundprinciper naggas i kanten och urholkas efter hand. De, enligt min mening, viktigaste, att värna är dels principen om att den misstänkte är oskyldig intill dess att hans sak har prövats och han i en lagakraftvunnen dom befunnits skyldig och att var individ är ansvarig för sina egna handlingar och inte någon annans.

 

 Europadomstolen i StrasbourgFoto; Europadomstolen i Strasbourg

Den första principen är fastställd i Europakonventionens 6 artikel punkt 2. Eftersom konventionen sedan 1995 är svensk lag så innebär det alltså att det är olagligt i Sverige att betrakta någon som skyldig innan skulden är bevisad.

Uppenbarligen har politikerna i kommunstyrelsen i Norrköping en annan syn på saken. Att detta innebär att de även drar på sig en misstanke om brott tycks heller inte bekomma dem. Lite extra lustigt blir det ur läsarens synvinkel då man läser i Rundgrens blogg ovan att alla åtgärder naturligtvis är helt lagliga…..

Nu kanske någon undrar vad det är som jag mer specifikt anser vara olagligt och det ska jag berätta nu.

För det första menar jag att det är olagligt att betrakta en hel grupp eller klubb eller vilken sammanslutning som helst för kriminell. Dels beroende på vad jag skrivit ovan angående att ansvaret är den enskildes och dels för att man genom att utpeka någon som kriminell bryter mot konventionen artikel nr 6 punkten 2 ovan. I Norrköpingsfallet ska det heller inte stanna vid utpekandet utan det ska även vidtas åtgärder mot den som pekas ut.

Jag har på debattsidan i NT ställt frågor också kring hur kommunstyrelsen tänker sig att någons eventuella kriminalitet ska definieras och även frågor kring hur långt utanför MC-klubbens medlemmar man tänkt sig att gå. Flickvänner? Fruar? Föräldrar? Syskon? Släktingar? Vänner? Det finns en uppenbar risk att det till slut blir ”guilt by association” som gäller.

Om man nu verkligen kan peka ut någon såsom varande kriminell så måste ju det innebära att det finns kunskap och bevisning bakom detta påstående. Har därför också frågat om varför denna kunskap och dessa bevis inte överlämnas till polisen för att där hanteras på sätt som lagen föreskriver?

Dessa frågor har jag inte fått något svar på ännu.

Slutligen finns också en förtalsaspekt i detta. Anta att Du själv plötsligt skulle utpekas som kriminell, hur skulle Du reagera? Själv skulle jag stämma uppgiftslämnaren vid domstol på förtalsgrund.Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 24 maj, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: