Fel fakta


Nu måste jag bara få kommentera en debattartikel i Aftonbladet av  MUF:s internationelle sekreterare, Rola Brentlin.
Länk till artikeln finns här:  http://www.aftonbladet.se/debatt/article2277519.ab

I denna kommer Brentlin med en del påståenden som inte är korrekta eller så är dessa framförda som fakta trots att de endast speglar en åsikt.

I inledningen påstås att någon sorts svensk mentalitet har gjort att vi inte straffar förövaren utan att denne alltid kommer undan med ursäkter. Finns en sådan mentalitet måste den i sådant fall vara särskilt välutvecklad hos lagstiftaren, d.v.s. i riksdagen.

Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fyra och högst 10 år och straffet för grov misshandel lägst ett år och högst 10 år. Straffen för försök att genomföra olika brott bestäms av skrivningen i brottsbalkens 23 kap 1 §.

Av denna framgår att en domstol alltid, om brottsrekvisiten är uppfyllda, kan döma till maximalt det straff som utgår vid fullbordat brott.
Brentlin hävdar att vi har ett system där man inte får över två år för grova brott och det är följdaktligen inte riktigt korrekt eftersom lagstiftaren definitivt skapat ett sådant utrymme men av olika skäl har domstolar i olika domar valt att inte utnyttja straffskalans möjligheter fullt ut. Det är kanske tillämpningen som egentligen brister?

En ytterligare orsak är polisens bristande kompetens som leder till att våldsverkare som i det fall du nämner går fria. Istället går miljarderna till att alltmer centralisera polisen och idag sitter mer än 20% av alla Sveriges poliser på Kungsholmen i Stockholm medan det är oerhört glest mellan konstaplarna på andra och framförallt mindre orter.

Arbetsbelastningen på och kompetensen hos åklagarna bidrar även den till att många misstag begås.

Därefter behandlas svepande de som återfaller i brott och den enda slutsats jag kan utläsa av artikeln är det ivriga: ”lås in dom på livstid!”
För vissa kan detta naturligtvis vara enda lösningen. Samtidigt hävdar såväl forskare som övrig expertis att till allra största delen så är dessa beteenden möjliga att komma till rätta med. Det kräver dock tid, arbete och andra resurser.

En sak vi måste ha klart för oss, om vi väljer den väg som Brentlin förespråkar, är att livstidsdömda naturligtvis måste sitta på olika säkerhetsanstalter och att kostnaden för den typen av plats är absolut lägst 3000:- per dygn.
Låt oss anta att en 32-årig man lagförs för tredje gången och det straff som nu väntar är det föreslagna livstidsstraffet och låt oss vidare anta att denne når genomsnittsålder för en svensk man=ca.74 år. Det innebär således 42 års fängelse och kostnaden för detta blir någonstans i närheten av 46000000 (fyrtiosex miljoner) kr i dagens penningvärde. Det är alltså kostnaden för EN av dessa livstidsdömda och antalet kommer självfallet att stiga med åren.
Själklart har väl MUF räknat på detta och dragit slutsatsen att det är väl använda pengar. Det vore mycket intressant att få ta del av deras kalkyl kring kostnaderna om t.ex 20 år. Vi får heller inte glömma bort att ta med de miljarder som uppförandet av nya säkerhetsanstalter kommer att kosta.

Inte med ett ord nämns något om ev. förväntade resultat om låt oss säga hälften av dessa pengar lades ned på något alternativ. Varför inte, ja vad ska vi hitta på, vård kanske!? Det får man rätt mycket av med 23 friska miljoner att spendera!!
Inte heller finns några synpunkter på den kriminalvård som idag skändligen misslyckas med stora delar av vad som ålagts dem och dessutom har verkets budget varje år varit antingen överskriden eller mycket hårt ansträngd så här finns verkligen inga av de pengar som nu plötsligt trollas fram för nya livstidsstraff.

Därefter kommer en verklig nyhet då hon påstår följande: 

”I dag är det genomsnittliga fängelsestraffet för mord åtta år, men de flesta kommer undan med fyra år.”

Detta är helt enkelt inte sant!

Jag vet inte varifrån hon fått dessa siffror men de är fullständigt fel. Frågan jag ställer mig är om detta är ett ärligt misstag eller om den falska redovisningen har till syfte att stärka hennes argumentation för övrigt? Nå, i vilket fall så måste det dementeras.

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=1151044&printerfriendly=true

Ovanstående länk tillagd 080521 och visar HD:s bedömning av strafftid som motsvarar livstid.

I slutet hävdas också att det föreslagna systemet leder till färre brott och det är ju sant såtillvida att de som är inspärrade inte begår några.

Däremot finns inget belägg för att systemet i sig skulle leda till någon minskning av allmänpreventiva skäl och jag är även skeptisk till det glada påståendet om att ”systemet visat sig fungera effektivt i andra länder”.

Jovars, såtillvida att t.ex USA har den största andelen fångar av den samlade befolkningen jämfört med andra västländer.

Att detta samtidigt inneburit skenande kostnader för delstaterna nämns inte och inte heller det faktum att dessa börjat protestera mot systemet.

Ska avsluta detta med att berätta att jag håller med henne i ett avseende och det är i vad hon skriver om prioriteringar och jakten på fildelare……

Det får vara allt för nu. Jag har tidigare kommenterat andra inlägg som rört detta område. Läs gärna dom om Du har lust!  😉

 

 

 


 

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 18 maj, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

  1. My! Tog nån minut till men nu är allt på plats o budskapet mottaget o förstått…..*S*

  2. Hej My! Jag kanske är måndagströg men fördelar med att bli vad menar du?

  3. Svar: Så det gör du. Har du sett att det finns fördelar med att bli det?

  4. Jag bloggar i ämnet livstid.

  5. GuardianAngel

    Tycker verkligen om det du skriver om kriminalvård, då det är mitt intresse. Var nyligen på ett studiebesök på ett fängelse i Danmark, Herstedvester, kan lova att det var en upplevelse då man inte får göra sådana besök i svenska fängelser *suck*Kommer att besöka din sida ofta *ler*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: