Lynchmobben samlas kvickt!


I gårdagens Aftonblad har det förts en debatt som till del initierats av en artikel av Professor Emeritus Stig Hadenius i vilken han menar att namnpublicering av såväl dömda som misstänkta sker för sällan och för sent.

Professorn måste ha tappat objektiviteten fullständigt i vågen av sorg och vrede som dragit genom landet!
 

Jag tycker det säger allt om hans artikel att han inte med ett ord nämner vad det skulle innebära för en oskyldig att pekas ut som misstänkt sexualförbrytare t.ex.
Det är något som kan hända vem som helst av oss och det krävs inte särskilt mycket fantasi för att förstå hur det skulle kännas.
Vad ska professorn säga när ett publicerande av namn på en misstänkt får till följd att denne misshandlas så svårt av en lynchmobb en lördagnatt att han blir förlamad?

Alldeles särskilt som analyssvaren som friar honom kom två dagar senare?

Det har varit intressant att följa debatten också ur andra utgångspunkter och se t.ex vad som där framkommer om vår s.k. civilisationsgrad.
En klar majoritet företräder en hämnande och repressiv inställning och åter hörs kraven på dödsstraff.
Det är naturligt och sunt att reagera på den tragedi som utspelar sig i Dalarna men det är, enligt mitt sätt att se det, även beklagligt att se hur tunn den yttersta hinnan, som vi kallar civilisation, är hos många i den här och andra liknande situationer. Allt objektivt förnuftstänkande försvinner och ersätts av rått, primitivt hat vilket uppenbarligen grumlar såväl intellekt som  analysförmåga.                                             

Mot ovanstående bakgrund är jag rädd att vår nuvarande justitieminister, Bea Ask, skall falla till föga för trycket och börja överväga att följa delar av pöbelns krav.
Hon har gjort det förr genom att själv ange att den nya lagen om fängelse för psykiskt sjuka till del är tillkommen för att tillfredsställa vad som slarvigt brukar benämnas ”det allmänna rättsmedvetandet…..”

Sedan kan jag även koppla ihop den här tråden med mitt tidigare inlägg om Justitieombudsmannens oförmåga.
Tidningsuppgifter gör gällande attden här tragedin kanske hade kunnat undvikas då material kring den misstänkte gärningsmannen lär ska finnas i polisens utredning kring Pernillamordet.

Kopplingen finns där på så sätt att JO redan 2004 kritiserade Dalapolisens senfärdighet i den utredningen. Uppenbarligen har Dalapolisen nonchalerat kritiken och inte tillfört de resursförstärkningar på utredningssidan som JO pekat på.

För detta förtjänar Dalapolisen enbart klander men jag tycker att även JO har del i ansvaret. Hade JO tidigare och i större omfattning nyttjat de medel lagen ger möjlighet att nyttja så kanske polisen tagit kritiken på allvar och genomfört de förändringar som JO ansåg nödvändiga.

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 16 april, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: