Kontraproduktiva metoder


Synd att det inte är särskilt många som vill diskutera olika frågor utifrån mer principiella utgångspunkter. Det är ju så att varje handling möts av en reaktion och varje handling får konsekvenser. Just konsekvenserna menar jag att man ofta inte analyserar utan man handlar först och tänker sedan.
Lyfter man blicken så måste man inse att när de som är satta att värna lag och ordning använder olagliga och tveksamma metoder så kommer det att få långtgående konsekvenser. Alldeles särskilt om vi tummar på fundamenten att man är oskyldig till dess att motsatsen har bevisats och att man ansvarar för sina handlingar och ställs till svars för sina handlingar som individ och inte som grupp.
Själv är jag av den mycket bestämda uppfattningen att så snart företrädare för staten överger de lagar förordningar och regler som samhället enats om så urholkar detta på ett avgörande sätt medborgarnas förtroende och tilltro till/för de rättsvårdande myndigheterna.
Detta leder till att fler anser sig kunna tänja på och ibland strunta i lagen vilket i sin tur och på sikt kommer att leda till anarki och en demokrati i upplösning. Följdaktligen så påstår jag att detta är oerhört mycket farligare för samhället och demokratin än vad några hundra västförsedda MC-åkare är.
Ungdomar känner sig ofta utanför samhället och orättvist behandlade.
Har någon ställt sig frågan vilken effekt det har på dessa ungdomar då polis och myndigheter använder sig av metoder som av dessa lätt kan uppfattas som ytterligare en bekräftelse på att den orättvisa behandling de upplever också har en verklig grund i form av ständiga poliskontroller, urinprovstagningar och misstänksamhet?
Det blir för dem bara ytterligare bevis för överhetens och maktens arrogans och ergo, endast i gängen får vi respekt!
Jag påstår alltså att nuvarande sätt att bekämpa gängen inte bara är en fara för demokratin och grundläggande värden utan också kontraproduktivt på kort sikt

Om Michael Gajditza

Jag är en 54-årig man i Västerås som sedan 16-årsåldern varit engagerad i samhällsfrågor på olika sätt. Med åren har jag skaffat mig en varierad livserfarenhet med en bredd som jag vågar påstå att inte många har. Bloggen driver jag med en inriktning på frågor som rör rättssäkerhet, frihet, demokrati och integritet. Jag är även en av grundarna av Liberaldemokraterna, ledamot av det verkställande utskottet och f.n dess rättspolitiske talesman.

Publicerat på 26 februari, 2008, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Jag antar att du suttit och tittat på dokumentären ”Jakten på gängen” och därmed odlat tron eller påverkats till denna, att nolltolerans mot kriminella skulle vara kontraproduktiv?I flera av dina inlägg uppvisar du ganska grava informationsbrister när det kommer till misstankegraderna. En person behandlas såsom misstänkt när vederbörande är föremål för ingripande – inte som en ”oskyldig” person. Skall man tolka ditt resonemang bokstavligt, så ska man således inte ingripa mot människor som rör sig i en kriminell sfär eller uppfyller rekvisit såsom en misstänkt. Allt för att undvika en påstådd kontraproduktivitet? Låter allt för liberalt och blåögt för min smak.

 2. Jag antar att du suttit och tittat på dokumentären ”Jakten på gängen” och därmed odlat tron eller påverkats till denna, att nolltolerans mot kriminella skulle vara kontraproduktiv?I flera av dina inlägg uppvisar du ganska grava informationsbrister när det kommer till misstankegraderna. En person behandlas såsom misstänkt när vederbörande är föremål för ingripande – inte som en ”oskyldig” person. Skall man tolka ditt resonemang bokstavligt, så ska man således inte ingripa mot människor som rör sig i en kriminell sfär eller uppfyller rekvisit såsom en misstänkt. Allt för att undvika en påstådd kontraproduktivitet? Låter allt för liberalt och blåögt för min smak.

  • Michael Gajditza

   Nu gör Du ett antagande igen och dessutom ett felaktigt sådant.Du är ju polis och borde som sådan möjligen vara lite mer uppmärksam innan Du påstår något. Det program om gängen jag i alla fall tror att Du menar gick på TV för alls inte länge sedan. Låt oss mot den bakgrunden granska bevisningen.Titta under rubriken på inlägget. Där finns en tidslogg som visar när inlägget skrevs. Av denna framgår tydligt att det är skrivet en relativt lång tid innan programmet gick på TV och följdaktligen var Din inledningstes felaktig.Antingen så läser Du vad jag skriver med skygglappar för ögonen eller också uttrycker jag mig plötsligt oklart på ett sätt som ingen någonsin påstått att jag skulle göra tidigare.Om Du läser en gång till så borde det stå klart för Dig att kontraproduktivitetsbegreppet inte alls syftar på nolltoleransen.Den syftar på effekterna av när/om polisen och samhället använder sig av metoder som är olagliga.Sedan vet jag, förhoppningsvis Du också, att ungdomar tenderar att se saker i svart eller vitt. Om, och jag tar mig friheten att kalla det Ert, beteende är sådant att det av ungdomarna själva och av dom som ser saker hända, uppfattas som rena trakasserier och provokationer så blir hela insatsen kontraproduktiv då den enbart cementerar fast ett hat mot polis och överhet som senare kan komma att övergå i brottslighet.Tror Du sedan att lösningen på t.ex de problem som finns i Bergsjön i Göteborg går att lösa med hjälp av ”hårdare tag” så är Du verkligen vilse.Man försökte det i New York och se hur situationen är i Harlem.Hårdare tag använde man även i Watts i Los Angeles och det slutade med upplopp.Ni kan säkert gå in och rensa, på den punkten råder ingen tvekan men löser det nåt problem?Ungefär som att bota en hjärntumör med magnecyl. För en kort stund lindras smärtan men sjukdomen har fortfarnde samma fäste och sprider sig dessutom!

 3. Genom tillämpande av de lagar som finns och inte genom att samhället sätter sig över de lagar som finns. Eller formulerat så här: försvarar vi demokratin genom att slänga våra demokratiska värderingar överbord vid minsta mothugg så har vi själva snart avhänt oss demokratin. På samma sätt som vi kritiserar George Bush för metoderna i ”kriget mot terrorismen” måste vi vara vaksamma på hur vi själva beter os i kampen mot den organiserade brottsligheten. Dessutom så handlar det inte om några stora grupper och samhället torde definitivt ha resurser att möta alla ev hot man kan uppleva genom sedvanligt polisarbete.

 4. Och hur menar du att ”gängen” ska bekämpas?

 5. Tack Jenny! Kul att höra. Har aldrig bloggat förr så nog känns det lite ovant men samtidigt riktigt kul! Välkommen åter! *L*

 6. Mycket intressant blogg…och mycket lik mina egna tankebanor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: